Aanleverspecificaties

Het juist aanleveren van bestanden draagt bij aan het behalen van een optimaal resultaat. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag bij het juist aanleveren van bestanden!

Snijbestanden

Wanneer het gaat om losse teksten of vormen, zogenaamde fleetmarking, dan deze graag aanleveren als .ai of .eps bestand. Eventueel kunnen we ook overweg met AutoCAD bestanden. Deze graag exporteren als .pdf bestand. Let op de volgende punten bij het aanleveren:

  • Van teksten dienen letteromtrekken gemaakt te worden.
  • Kleuren graag benoemen a.d.h.v. Pantone Coated palet.
    Wij zullen hierbij dan de dichtstbijzijnde foliekleur opzoeken.
  • Een foliewaaier met de snijfolies welke wij gebruiken is altijd bij ons te lenen.
  • Wanneer de maten reeds bekend zijn, duidelijk de maat of de schaal vermelden.

Printbestanden

Onze printers printen naast CMYK met extra steunkleuren. Hierdoor kunnen we afbeeldingen levendiger printen en kunnen we meer Pantone kleuren exact printen. Daarom is het verstandig om afbeeldingen in RGB (bij voorkeur Adobe RGB) te laten staan voor een betere kleurweergave. Bestanden met spotkleuren, zoals Pantone Coated kleuren, graag insluiten.

  • Afbeeldingen graag aanleveren als .tif bestanden mét kleurprofiel. Bij voorkeur Adobe RGB (1998) of Coated FORGRA39.
  • Bestanden met afbeeldingen en vector elementen gecombineerd opslaan als .pdf bestand (zie PDF instellingen).
  • Wanneer een afbeelding in een vorm moet worden schoongesneden, dan dit als pad in het bestand opslaan (Photoshop).

Spotkleuren

Als in een printbestand spotkleuren voorkomen die zo goed mogelijk benaderd moeten worden, is het verstandig om een pdf bestand aan te leveren. Gebruik alleen Pantone Coated kleuren in het bestand en converteer deze NIET naar CMYK waardes.

Programma’s

Wij werken met de nieuwste programma’s uit de Adobe CC serie. Wilt u een bestand vanuit bijvoorbeeld Word of AutoCAD aanleveren, overleg dan eerst even met ons.

Open bestanden

Wanneer bestanden nog door ons moeten worden aangepast naar de juiste maat, gaat onze voorkeur uit naar open InDesign bestanden of Illustrator bestanden. Wij werken altijd met de nieuwste versie, maar kunnen oudere versies natuurlijk ook openen. Let op: fonts bijvoegen of alles omzetten naar lettercontouren!

Scherpte afbeeldingen

De scherpte van een afbeelding is afhankelijk van de afstand waarop de afbeelding over het algemeen bekeken wordt. Twijfel je of de afbeelding scherp genoeg is, neem dan contact met ons op. We kunnen u adviseren om een afbeelding wel of niet te gebruiken. Vaak kunnen we een afbeelding nog kunstmatig vergroten. We hebben de toepassingen opgesplitst in 3 groepen met elk hun eigen scherpte:

  • Auto’s, busjes, borden en banners: Kijkafstand tot 5 meter
    Minimale scherpte van afbeeldingen: 100 dpi op ware grootte. Deze dienen bij voorkeur te zijn opgemaakt op ware grootte. Het document dient minimaal 0,5 cm afloop rondom te hebben! Voor carwraps moet dit meer zijn. Overleg even met ons.
  • Vrachtauto’s: Kijkafstand 5 tot 15 meter
    Minimale scherpte van afbeeldingen: 50 dpi op ware grootte. Deze dienen bij voorkeur te zijn opgemaakt op schaal 1 op 10 (1 cm = 10 cm) dus 500 dpi in het document! Het document dient 0,5 cm afloop rondom te hebben (is 5 cm op ware grootte).
  • Projectborden: Kijkafstand meer dan 15 meter
    Minimale scherpte van afbeeldingen: 25 dpi op ware grootte. Deze dienen bij voorkeur te zijn opgemaakt op schaal 1 op 10 (1 cm = 10 cm) dus 250 dpi in het document! Het document dient 0,2 cm afloop rondom te hebben (is 2 cm op ware grootte).

Zeildoeken
Een aparte categorie vormen de zeildoeken. Deze kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Hiervoor is dus de kijkafstand bepalend voor de scherpte. Het document dient 4 cm afloop rondom te hebben op ware grootte.

PDF instellingen

Als je het bestand als een .pdf opslaat, zorg dan voor de volgende Adobe pdf voorinstellingen:

  • Alle compressie uitzetten.
  • Geen drukkersmarkeringen.
  • Afloopgebiedsinstelling van document gebruiken (voor overlap, zie scherpte afbeeldingen).
  • Kleur: geen kleuromzetting.
  • Profielinsluitingsbeleid: alle profielen opnemen. Zorg wel dat afbeeldingen in het bestand een profiel hebben en dat spotkleuren als Pantone Coated zijn benoemd!


Staat het antwoord op uw vraag over het aanleveren van bestanden niet in bovenstaande specificaties? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.